
Valg av glider
Det er veldig vanskelig å anbefale noe som gjelder alle. Noen kan gå rett på en "hot" EN-B etter kurs mens andre muligens bør velge EN-A. Jeg er nok av den mening at på dette nivået er det viktig å velge en vinge som man kan bruke under et sikkerhetskurs og gjennomføre alle øvelsene med glans (snakker om PP-2 eller 3). Det er jo ikke tvil om at man får en bedre flyfølelse med en tøffere vinge, men tenker man på at man skal gjennom et sikkerhetskurs velger man kanskje en litt snillere vinge.
EN-A vinger har som kjent meget lang styrevei noe som gjør det ganske slitsomt å fly lenge i termikk og vanskelig å få fine svinger. På den andre siden er øvelsene på et sikkerhetskurs enklere å passere. Synes vel at man må opp på en EN-C glider for å få noe som svinger pent og fullfører hele svingen uten å begynne å grave nedover og samtidig lager hastighet slik at svingen blir ren. Det som er viktig er da at man har erfaringen som skal til for å fly dette på en sikker måte og at man har nok erfaring til ikke å bli skremt. Med erfaring menes det at man forstår pitch bevegelser og klarer å fly aktivt i turbulente forhold slik at man unngår å få innklapp. Jeg er klar over at det lages mange fine EN-B vinger, men da flyhastigheten er lavere blir ikke inngangen i svingen riktig. I løpet av 2012 solgte vi vinge til 3 piloter som ble skremt av den vingen vi anbefalte og dette beklager vi. Noen ganger er det vanskelig å anbefale riktig vinge da psyke og ferdigheter er vanskelig å se på en person uten å fly mange timer sammen i luften. Jeg synes at å anbefale for snill vinge også er feil, ellers burde vi vel anbefale EN-A til alle?
ERFARINGEN
til piloten er selvfølgelig det første man tar i betraktning. Så kommer hvor mye piloten har planlagt å fly og hvilken type flyving. Vi vil her dele opp etter parapro-stigen da dette er enkleste måten å finne erfaringsnivået på. EN testen sier noe om sikkerheten til glideren.
KLASSEBETEGNELSE, EN-testen
- A er paraglidere med enkle og tilgivende egenskaper.
- B er paraglidere med gode flyegenskaper.
- C er paraglidere med meget krevende flyegenskaper og potensiell dynamisk reaksjon til turbulens og pilotfeil. Anbefalt for piloter som flyr regelmessig og
- D er paraglidere med meget krevende flyegenskaper og potensiell voldsomme reaksjoner til turbulens og pilotfeil. Bare anbefalt til piloter som er erfarne og flyr mye.
Termikk & Rotor synes
at PP-2 ikke skal fly høyere graderte glidere en EN-B. Dette er sikkerhetsmessig en god regel. Innen EN-B finnes det mange forskjellige produkter. Termikk og Rotor har mange forskjellige glidere under denne kategorien fra fem forskjellige leverandører. Det som er den største forskjellen på disse er "handlingen"og hvordan fronten på glideren blir vinklet i sving i forhold til horisont. Med "god handling" menes at glideren gir rask respons med bruk av styrelinene. Lett og raskt inn i sving den veien piloten styrer. Det er morsomt å fly en glider med god handling, men hva fører det med seg av negative sider? Det hender at elever og ferske piloter har problemer med å treffe landing. Hvis man er litt ute å kjører på finalen, kan det bli mange korreksjoner med styrelinene. Hvis glideren er rask på handlingen vil dette kunne medføre relativt store pendler og høydetap. Hvis man lander i en pendel kan dette gjøre vondt. Det er derfor ikke nødvendigvis bare positivt at glideren har god handling. Det positive er at en glider med god handling legger seg lettere inn i sving slik at 360'er blir enklere. Dette er viktig ved hardere termikkflyving da det kan være problematisk å svinge glideren inn i en hard boble som prøver å skyve glideren ut. Elever skal dog ikke fly hard termikk. Det er også viktig å vite at en elevglider kan komme seg like fort opp i termikk som en konkurranseglider.
VEKTOMRÅDE
Alle glidere er testet innen et vektområde. Det vil da si at hvis man er utenfor vektområde er ikke glidere godkjent. Lett i glideren: Det eneste positive med å være lett i glideren er at den får litt bedre minimum synk. For mange elever er dette viktig da flyturen blir litt lengre. Det negative er at glideren blir treg å styre og tung å håndtere på start. Flyfarten blir også lavere. Tung i glideren: Dette blir da det motsatte av å være lett i glideren. Synket øker litt mens styringen blir raskere, flyfarten blir høyere og den blir enklere å håndtere på take off.
NYTT ELLER BRUKT
Prisen er et viktig tema. Det er selvfølgelig billigere å kjøpe brukt utstyr. Dette gjelder dog hvis man kun ser på mengden utestående penger. Hvis man for eksempe kjøper utstyr til 6.000,- kroner er sannsynligheten stor for at man taper 6.000,- kroner da dette utstyret er så gammelt at ingen vil ha det etter at du har flydd det i ett år. Hvis du kjøper nytt utstyr til ca. 20.000,- kroner vil du høyst sannsynlig kunne selge det etter et år for 12-14.000,- kroner. Du har da tapt litt mer og hatt mer penger utestående, men du har hatt det mye morsommere. Det som også er viktig er noe vi kan kalle morofaktor. Det er en bedre og sikrere følelse å fly en ny glider kontra en gammel. Ytelsene er bedre og det er vanskelig å vite hva en brukt glider har vært utsatt for. Konklusjonen er at hvis man har råd lønner det seg å kjøpe nytt utstyr. Det er allikevel viktig å presisere at det viktigste er å fortsette å fly, så har man ikke råd, kjøp brukt. Bare pass på at det ikke er for gammelt og at det passer til din vekt!